Donderdag 14 november 2019 arriveerden 2 bussen met tezamen 78 mensen aan boord uit Made, Raamsdonksveer , en Geertruidenberg bij het Turfschip in Etten-Leur. Daarnaast vonden 102 mensen met eigen vervoer ( of anderszins) de weg naar hetzelfde Turfschip . Dat zorgde ervoor dat om pakweg 15:15 uur , toen Kees ten Dam iedereen welkom heette, 180 personen naar dat welkomstwoord luisterden.
Daarvóór dus vulde de zaal zich vanaf 14.30 uur met iedereen die naar het Turfschip was gekomen om de middag en het begin van de avond bij te wonen van de regio/contactdag. Al gauw vulde een geroezemoes de zaal en begroetten nieuwe binnenkomers bekenden en raakten al snel in gesprek om de laatste nieuwtjes of gebeurtenissen uit te wisselen. Het een en ander onder het genot van een of meer kopjes koffie of thee. Met een koekje.
Nadat niemand bezwaar had gemaakt dat er foto’s werden genomen en dat die foto’s op de website van CGEB te zien zouden zijn kondigde Kees ten Dam een spreker aan die een verhaal over de geschiedenis van de PNEM zou gaan houden sinds de opening van de Donge centrale in 1919 = dus 100 jaar geleden. Tony ( Ton ) Damen vertelde dat verhaal waar ene Rochus ofwel Rokus ofwel kort genoemd Rook de hoofdrol vervulde.
Rokus geboren en getogen in Raamsdonksveer groeide op in een tijd waarin het gebruik van kaarsen en olie nog heel gebruikelijk was en lang niet iedereen de beschikking had over elektriciteit. Na zijn jeugd ging hij werken in een leerlooierij in Dongen . Zijn droom was echter om rechten te studeren en daarmee een goede baan te krijgen. Wel had hij van diverse kanten gehoord dat het bij de PNEM goed werken was en uiteindelijk was het zo ver dat hij bij de PNEM ging werken in de hoogspanning. Wel vanuit Hank waar hij naartoe verhuisd omdat zijn geliefde daar woonde.
Ton vertelde over de problemen die Rokus in de soms barre winters ondervond met eerst zijn Solex en later met zijn Batavus brommer. Regelmatig liet hij in zijn verhaal een uitdrukking horen : De kolen zijn op en de rapen zijn gaar. Hij vertelde over het zware werk in de hoogspanning en sloot zijn verhaal af met de mededeling dat alles niets anders dan de waarheid was , want Rokus was de vader van Ton.
Na dit mooie verhaal was er nog even gelegenheid om elkaar op te zoeken en een praatje te maken met elkaar. Van de verkregen consumptiebonnen werd volop gebruik gemaakt.
De tijd vloog om en om 17:30 uur ging iedereen (uitgenodigd per tafel ) naar de naastgelegen zaal om daar te gaan genieten van een voortreffelijk koud en warm buffet dat uit 3 gangen bestond.
Om 20.15 uur was de regio/contact dag afgelopen en ging iedereen tevreden huiswaarts.