Ongeloof, verbijstering, dat kan niet waar zijn en …….…… wat een verlies, veel te jong nog!

Een greep uit de reacties op het droevige bericht dat ik in de ochtend van Hemelvaartsdag kreeg van Martijn die vertelde dat zijn vader Cees die nacht was overleden ten gevolge van ernstig hartfalen.  Ik denk dat ook u allemaal hier aanwezig deze reacties zult herkennen.

Dankbaar ben ik dat ik als voorzitter van de Contactgroep Gepensioneerden Essent Brabant van de familie de gelegenheid kreeg om vanmiddag hier enkele herinneringen aan Cees met jullie te delen.

Hij was in zijn 40-jaar lange carrière bij Pnem/Essent voor mij vooral de P&O -man (personeelszaken dus) die bij mijn werk als techneut vooral in beeld kwam, als er reorganisaties, fusies of bepaalde personeelsregelingen aan de orde waren. Oud P&O collega’s die daar dichter bij betrokken waren typeren hem als: vakbekwaam, integer, loyaal en betrokken.  Daarnaast worden zijn vasthoudendheid in kwesties en altijd respect voor “de menselijke maat”genoemd.

Een opmerking die ik kreeg van een oud collega na het bericht van zijn overlijden wil ik u niet onthouden. Hij formuleerde het zo: “Cees was een collega die meermaals door de directie werd verweten dat hij meer voor de medewerkerbelangen opkwam, dan het aandeelhoudersbelang”.  (einde citaat).

Ook ken ik diverse oud collega’s (inclusief mijzelf) die thuis hun partner instrueren dat “als er met mij plotseling iets gebeurd”  het beste Cees de Bakker gebeld kan worden om zaken als verzekeringen, uitkeringen en belastingen te regelen. Dan komt het allemaal goed!

Cees was tijdens zijn actieve carrière ook betrokken bij het tot stand komen van de huidige drie Essent gepensioneerden Stichtingen in Nederland. (Noord, Limburg en Brabant).

Direct na zijn pensionering werd hij bestuurslid van onze Stichting. Eerst als bestuurlid die vooral de contacten met het Essent bedrijf onderhield en later nam hij ook de zorg voor de gepensioneerden- en deelnemersadministratie op zich. Ook was Cees als afgevaardigde van ons bestuur een aantal keren in Duitsland aanwezig tijdens de Pensionierten Tagung van onze gepensioneerde RWE collega’s. (Zijn Duits was veel beter dan dat van mij).

In zijn rol binnen ons bestuur was Cees ook regelmatig “het geweten”van onze Stichting en kwam daar dan ook op zijn gekende wijze nadrukkelijk mee naar voren. Soms verkondigde hij daarbij zijn opvatting wat “hoekig”, maar wel zuiver in de leer en eerlijk waarbij hij uiteraard ook recht van spreken had, omdat hij de oorsprong en de doelstelling van de  Stichtingen als geen ander kende.

Toen wij als bestuur begin van dit jaar onze secretaris Cor de Goeij door een tragisch ongeval verloren en we over zijn noodzakelijke opvolging spraken, was Cees direct bereid die rol op zich te nemen. Ik was daar bijzonder blij mee, omdat we ons moeten voorbereiden op het deskundig en ordelijk beëindigen van onze Stichting in 2025, sinds Essent enkele jaren geleden de financiële ondersteuning stopte. Wie kan daarbij als dagelijks bestuurslid van onze Stichting  het best betrokken zijn dan degene die ze ook mede heeft opgericht?

Helaas…….. door zijn plotseling overlijden zullen we dit zonder Cees moeten zien te klaren.

We zijn als Contactgroep Gepensioneerden Essent Brabant veel dank verschuldigd aan Cees:

  • voor zijn jarenlange inzet als bestuurslid van onze Stichting
  • voor zijn collegialiteit tijdens zijn werkzame leven en in ons bestuur
  • voor zijn betrokken en dienstbare persoonlijkheid
  • voor de prachtige persoon die hij was.

Tot slot,

Namens alle gepensioneerden van Essent wens ik jou Marian, Martijn, Lindsey, Jorg, Daphne, de kleinkinderen, familie, vrienden en kennissen alle sterkte en kracht toe om dit enorme verlies te dragen.

Cees, bedankt voor alles wat je voor de Essent gepensioneerden hebt betekend. Ook wij gaan je enorm missen, maar zullen je met diep respect BLIJVEND herinneren.

Rust zacht!

17 mei 2024

Anton de Groot

Categorieën: Algemeen